Sedum tegels

Alles over het gebruik van sedumcassettes

Sedumdak

Denkt u erover na om uw platte of schuine dak te voorzien van begroeiing? Kies dan voor een sedumdak! Deze natuurlijke vorm van begroeiing zorgt niet alleen voor een mooi aangezicht, maar biedt ook voordelen voor uw portemonnee en het milieu. Sedum-tegels.nl laat u graag kennismaken met de voordelen van sedum.

Sedum: Wat is dat?

Sedum is een soort vetplant, welke langere tijd tegen droogte of warmte kan. Ook veel regenwater is geen probleem voor de vetplantjes (en dat is in Nederland wel zo handig). Er zijn ruim 250 verschillende soorten sedum. Deze verschillen vaak in kleur en bloeiperiode. De bloeiperiode van sedum is ongeveer vijf weken. Een sedummat bestaat daarom vaak uit een combinatie van meerdere soorten sedum: zo bent u het gehele bloeiseizoen verzekerd van een groen dak.

De voordelen van een sedumdak

sedum bedakingUw dak voorzien van beplanting levert een aantal interessante voordelen op. Niet alleen ziet een groen dak er aantrekkelijk uit, het heeft ook voordelen voor uw eigen portemonnee en het milieu. De belangrijkste voordelen van een groen dak zijn:

  • Sedums zijn vetplanten welke goed tegen droogte en warmte kunnen. Doordat ze vrijwel onderhoudsloos zijn, is dit een handige oplossing om uw dak te voorzien van beplanting.
  • Het geluid van zware regenval op uw dak en omgevingsgeluiden worden gedempt. Dit hangt ook samen met de dikte van de substraatlaag welke is aangelegd.
  • De planten werken zowel in de zomer als winter isolerend. De zon wordt namelijk weerkaatst, waardoor de temperatuur op het dak minder oploopt. Dit is voornamelijk in de zomer erg fijn. In de winter wordt de warmte in het huis beter vastgehouden waardoor u minder stookkosten heeft.
  • Uw bestaande dakbedekking wordt beschermd tegen UV straling en warmte van de zon, waardoor de levensduur van de bedekking wordt verlengd.
  • De sedums houden regenwater vast, wat leidt tot minder piekbelasting voor het riool. Wel dient u te zorgen voor een goed drainagesysteem op uw dak voor een goede afvoering van regen en het voorkomen van mos.
  • Doordat er minder piekbelasting is, zien gemeenten dit vaak als een goede toevoeging aan uw huis. Veel gemeenten subsidiëren deze vorm van beplanting. Informeer bij uw eigen gemeente naar de voorwaarden en mogelijkheden.

Een groen dak aanleggen: welke vorm kiest u?

groen sebumdakBent u van plan om uw eigen groene sedumdak aan te leggen, dan kunt u kiezen uit twee vormen: sedum tegels (ook wel cassettes genoemd) of sedum matten. De tegels zijn voornamelijk voor korte termijn oplossingen, terwijl matten worden aangeraden voor de lange termijn. We leggen u kort uit wat de mogelijkheden en verschillen zijn.

Sedum tegels

Sedum tegels of cassettes zijn plantenpotten welke aan elkaar zijn vastgemaakt in een rechthoekige vorm. Vaak zijn ze voorzien van een ingebouwd drainagesysteem. Met tegels kunt u uw dak direct voorzien van begroeiing, maar dit is echter een korte termijn oplossing.  Omdat de planten in verschillende potjes zitten, raken ze na een tijd vol gegroeid met wortels en raken ze bekneld. Hierdoor kan de groei en bloei sterk afnemen. Deze vorm van begroeiing is dus voor korte termijn, bijvoorbeeld voor een tijdelijke plek op een luifeltje. Bent u op zoek naar natuurlijke begroeiing voor een langere termijn, dan kunt u het beste voor matten met begroeiing kiezen.

Sedum matten

Sedum matten zijn matten (vergelijkbaar met graszoden) met sedumplanten welke u op uw dak kunt leggen. De matten zijn bodembedekkend en zijn voor ongeveer 85% voorzien van plantjes. Vaak worden deze matten voorzien van een mix aan soorten sedums, waardoor een constante bloeiperiode wordt gegarandeerd. Tussen en april en september kunt u van de bloemen genieten. Naast deze matten heeft u echter ook andere hulpmiddelen nodig, waaronder substraat en een drainagemat. Het is ook mogelijk om een kant en klaar sedum pakket te kopen, bijvoorbeeld bij Groendak.

Zelf een sedumdak aanleggen: Waar moet u op letten?

sedumdak aanleggenWilt u zelf uw dak voorzien van groen sedum dan zijn er een aantal punten waar u rekening mee moet houden. U kunt er voor kiezen om de matten zelf aan te leggen, maar u kunt ook gebruikmaken van een specialist die het werk uit handen neemt. Denk vooral aan de volgende punten:

  1. Het gewicht van de sedums op uw dak kan oplopen tot 80 kilo per vierkante meter. Ga van tevoren dus goed na of uw dak hiertegen bestand is. Bij twijfel raden we u altijd aan een deskundige te raadplegen.
  2. De matten zelf zijn ook erg zwaar. Eén mat kan tot wel 30 kilo wegen en is dus iets moeilijker om op het dak te krijgen.
  3. Naast de mat heeft u ook een goede ondergrond nodig om uw dakbedekking te beschermen. Mocht uw bedekking niet worteldicht zijn, dan dient u bijvoorbeeld ook een wortelwerende folie aan te leggen.
  4. Een goed drainagesysteem is belangrijk bij het aanleggen van sedumplanten zodat uw dak niet volloopt met regenwater en de plantjes niet kunnen verdrinken. Hiervoor dient u dus ook een drainagemat over uw dak te verspreiden. Kant en klare sedumtegels zijn vaak al uitgerust met een drainagesysteem.
  5. Als laatste stap vóór het uitrollen van de mat met planten dient u een substraatlaag aan te brengen. Substraat is een soort aarde met voeding voor de sedumplanten. Hierdoor zullen de planten beter groeien en kunt u er langer van genieten.

Heeft u sedummatten aangekocht, maar komt u er niet aan toe om ze binnen 24 uur te leggen? Zorg dan dat de matten worden uitgerold en kunnen luchten. Zo voorkomt u dat ze binnenin gaan broeien. Mocht u meer advies nodig hebben over het aanleggen van een sedumdak, dan verwijzen wij u graag door naar een specialist.

Alle rechten voorbehouden Sedum-tegels.nl © 2018