Sedum tegels

Alles over het gebruik van sedumcassettes

Sedummatten

Sedummatten zijn een handige manier om uw dak direct van een volle en groene begroeiing te voorzien. Een sedummat is voor ongeveer 85% voorzien van sedums (vetplantjes) en is zeer onderhoudsvriendelijk. Over het algemeen wordt sedumbeplanting gebruikt voor (platte) daken, maar ze kunnen ook als aanvulling op uw siertuin fungeren.

Sedum als beplanting op uw dak

sedummatDe matten bevatten sedumplantjes, ook wel sedums genoemd. Dit zijn vetplanten die langere tijd tegen droogte of warmte kunnen omdat ze veel vocht in hun bladeren kunnen opnemen. Ook veel regenwater is geen probleem voor de vetplantjes.

Er zijn ruim 250 verschillende soorten sedumplanten. Deze verschillen vaak in kleur en bloeiperiode. De bloeiperiode van sedum is ongeveer vijf weken. Dat is de reden waarom een sedummat vaak bestaat uit een combinatie van meerdere soorten sedums: zo bent u het gehele bloeiseizoen verzekerd van een groen dak.

De voordelen van een groen dak met sedummatten

Uw dak voorzien van sedum levert u naast een leuker aanzicht ook andere aanzienbare voordelen op. Niet alleen voor uw eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. Dat is ook de reden waarom veel gemeenten binnen Nederland de aanleg van groene daken stimuleren in de vorm van subsidies. De belangrijkste voordelen van sedum op uw dak zijn:

  • Doordat de vetplanten langere tijd zonder water kunnen maar ook kunnen overleven bij veel water, zijn ze vrijwel onderhoudsloos. Een goede aanleg en drainage van de vetplanten is echter zeer belangrijk om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten.
  • Sedum heeft een isolerende werking in de winter en zomer. In de zomer wordt de zon weerkaatst waardoor de temperatuur op het dak minder hoog oploopt en u dus minder hoeft te koelen. In de winter wordt de warmte in het huis beter vastgehouden waardoor u minder stookkosten heeft.
  • Uw bestaande dakbedekking wordt beschermd tegen UV straling en warmte van de zon, waardoor de levensduur van de bedekking wordt verlengd.
  • Het geluid van zware regenval op uw dak en omgevingsgeluiden worden gedempt. Dit hangt ook samen met de dikte van de substraatlaag welke is aangelegd.
  • De sedums houden regenwater vast, wat leidt tot minder piekbelasting voor het riool. Wel dient u te zorgen voor een goed drainagesysteem op uw dak voor een goede afvoering van regen en het voorkomen van mos.

Waarom kiest u voor sedummatten?

sedummatEr zijn verschillende opties om uw daken van begroeiing te voorzien. De meest voorkomende opties zijn sedumtegels of cassettes ofwel in de vorm van matten. Wilt u direct een begroeid dak en zo min mogelijk onderhoud eraan kwijt zijn, dan kunt u het beste kiezen voor sedummatten.

Sedumtegels: de voor- en nadelen

Sedum tegels (ook wel sedum cassettes genoemd) zijn meerdere plantenpotten aan elkaar vastgemaakt, vaak in een vierkante of rechthoekige vorm. Dankzij deze vorm zijn ze ook erg geschikt voor schuine daken, omdat ze minder snel kunnen verschuiven. De tegels kunnen direct gelegd en gecombineerd worden, waardoor uw dak direct is voorzien van begroeiing. De tegels worden echter aangeraden voor een korte termijn beplanting. Omdat de planten in verschillende potjes zitten, raken ze na een aantal jaar vol gegroeid met wortels en raken ze bekneld. Hierdoor neemt de groei en bloei af en kant het zijn dat u een aantal planten of tegels moet vervangen. Bent u op zoek naar een oplossing voor langere termijn, dan raden we u aan om sedummatten aan te schaffen.

Sedummatten: de voor- en nadelen

Sedummatten zijn makkelijker qua onderhoud en worden sneller gekozen indien u een groot oppervlakte dak of tuin dient te verwerken. De matten worden opgerold geleverd, vaak in de standaard maat van 1 x 1,20 meter. Dit valt te vergelijken met graszoden of grasmatten. Bij het aanleggen is het enkel een kwestie van het sedum uitrollen. Let wel op, want de mat kan een gewicht van ruim 30 kilo hebben, waardoor het een klus kan zijn om de mat op uw dak te krijgen.

De matten met sedum hoeven ook niet gemaaid te worden. Mocht het sedum te ver doorgroeien, bijvoorbeeld over de rand van uw dak heen, dan kunt u dit eenvoudig bijwerken.

Zelf een groen dak aanleggen?

Wilt u zelf uw dak voorzien van groen sedum dan zijn er een aantal punten waar u rekening mee moet houden.

  1. De matten zijn erg zwaar. Eén mat kan tot wel 30 kilo wegen en is dus iets moeilijker om op het dak te krijgen.
  2. Het gewicht van de sedums op uw dak kan oplopen tot 80 kilo per vierkante meter. Ga van tevoren dus goed na of uw dak hiertegen bestand is. Bij twijfel raden we u altijd aan een deskundige te raadplegen.
  3. Naast de sedummat heeft u ook een goede ondergrond nodig om uw dakbedekking te beschermen. Mocht uw dakbedekking niet worteldicht zijn, dan dient u bijvoorbeeld ook een wortelwerende folie aan te leggen.
  4. Een goed drainagesysteem is belangrijk bij het aanleggen van sedumplanten zodat uw dak niet volloopt met regenwater en de plantjes niet kunnen verdrinken. Hiervoor dient u dus ook een drainagemat over uw dak te verspreiden. Kant en klare sedumtegels zijn vaak al uitgerust met een drainagesysteem.
  5. Als laatste stap vóór het uitrollen van de mat met planten dient u een substraatlaag aan te brengen. Substraat is een soort aarde met voeding voor de sedumplanten.

Uiteraard is het ook mogelijk om een sedummat aan te laten leggen door een professional. Mocht u vragen hebben over het aanleggen van beplanting op uw dak of in uw tuin, dan staat Sedum-tegels.nl graag voor u klaar met passend advies en handige tips.

Alle rechten voorbehouden Sedum-tegels.nl © 2018